- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Viktor Orbán a fost convins cu farmecul Giorgiei Meloni să accepte ajutorul pentru Ucraina
Getting your Trinity Audio player ready...
|
După o ofensivă fermecătoare care a durat luni întregi din partea Prim-ministrului Italian Giorgia Meloni și câteva cine și vinuri din partea francezilor, Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a fost convins să susțină trimiterea a 50 de miliarde de euro în ajutor către Ucraina.
Meloni a condus discuțiile cu Orbán datorită relației lor de lungă durată, au declarat doi diplomați din țări care nu împărtășesc opiniile sale politice de extremă dreapta. „A încercat de mai multe ori să fie un punte, iar impresia este că de data aceasta a funcționat”, a spus unul dintre diplomați.
În cele din urmă, Orbán a cedat în timpul micului dejun cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Președintele Franței, Emmanuel Macron și Prim-ministrul Italian, Giorgia Meloni.
Decizia, luată în cadrul unui summit la Bruxelles joi, a fost una crucială pentru liderii UE, care au dorit să demonstreze sprijinul pentru Ucraina, arătând totodată că au reușit să mențină sub control revolta Ungariei. Orbán a amenințat în repetate rânduri că va folosi veto-uri tactice pe o gamă largă de probleme europene pentru a obține fonduri de la UE.
Liderii UE au anunțat acest avans semnificativ într-un moment în care ajutorul acordat de Statele Unite Ucrainei a fost blocat în Congres timp de luni de zile, iar Ucraina avea nevoie de o injecție vitală de bani în războiul său în stagnare cu Rusia.
„Aceasta trimite un semnal important și către SUA”, a declarat Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, în sala liderilor, după ce au ajuns la un acord, conform a două surse familiare cu discuția.
Intrând în întâlnire joi, liderii au subliniat că, deși un acord fără Ungaria era posibil, acest lucru ar fi semnalat o lipsă de unitate europeană față de Rusia.